Lentebock

Het voorjaar is weer begonnen, de tulpjes laten zich weer zien en de eerste lammetjes huppelen weer in de wei… dat betekent dat het weer tijd is voor de Lentebock! Maar wat is nu eigenlijk Lentebock?

Lentebock is eigenlijk de voorjaarsvariant van een Herfstbock. Het wordt verkocht in de periode na het vasten, dus vanaf de zaterdag voor Pasen en loopt tot 21 juni.  In Duitsland noemen ze de voorjaarsvariant van een Bockbier een ‘Maibock’. Daarnaast wordt in Duitsland dit biertype ook wel ‘Frühlingsbock’ genoemd, wat direct vertaald weer ‘Lentebock’ betekent. Andere benamingen die veel gebruikt worden voor soortgelijke bieren zijn ‘Heller Bock’ of ‘Helles Bock’.

Een Maibock is een ondergistend bier van rond de 6% vol. alc. Een Maibock is lichter van kleur dan een herfstbock: geel tot licht amber. In de smaak is het licht zoet, moutig en sterker gehopt dan een Herfstbock. Een Maibock heeft een subtiele bitterheid wat komt door het gebruik van –bij voorkeur- nobele hopsoorten zoals: Hallertauer Mittelfrüh, Spalt, Tettnanger en Saaz. Een Maibock heeft net als een Bockbier een stamwortgehalte van boven de 15°Plato. Bockbier is één van de weinige bieren waarover iets vastgelegd is in het ‘Warenwetbesluit Gereserveerde Aanduidingen’. Een Bockbier moet namelijk minimaal een stamwortgehalte van 15°Plato hebben. °Plato geeft de hoeveelheid suikers in het wort aan. 1°Plato staat gelijk aan 1 gram suiker per 100 gram wort.

Hoe het allemaal begon….

Bockbier vindt zijn oorsprong in Duitsland in de 14e eeuw in de brouwerijstad Einbeck. Om aan de grote vraag naar Bockbier te voldoen en om transportroutes te verkorten werden in de 17e eeuw naast schenkvergunningen ook brouwvergunningen afgegeven, waardoor er in München ook Bockbier gebrouwen kon worden. Oorspronkelijk noemden ze dit bier ‘Ainpökisch Bier’, dit verbasterde naar ‘Ainpock’ en later naar ‘ein bock’. Dit Bockbier kennen wij natuurlijk als een Herfstbock: een ondergistend, moutig bier van ongeveer 6,5% vol. alc. met karamelachtige, kruidige smaak. Ook voor Maibock speelt Einbeck een belangrijke rol, want alleen het Maibock uit Einbeck mag ‘Mai-Ur-Bock’ genoemd worden.

Lentebock aan tafel

Zoals het vaak gaat met drank-spijscombinaties combineren seizoensgebonden dranken vaak goed met seizoensgebonden gerechten uit datzelfde seizoen. Zo werkt dit dus ook met bier-spijscombinaties. Het voorjaar is hét seizoen voor asperges. Probeer daarom eens een Lentebock met een aspergegerecht. Gegarandeerd succes!

Ondergistend of bovengistend?

Oorspronkelijk is een Bockbier ondergistend, maar je ziet steeds vaker Bockbieren die bovengistend zijn.

Is het nu Bock of Bok?

Het mag allebei. De benaming zoals die uit Duitsland komt is met een ‘c’, dus Bock. In Nederland wordt steeds vaker ‘Bok’ geschreven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *