Brouwerij Egmond

31 januari 2023

Vandaag had ik een afspraak met Bert Niesten van Brouwerij Egmond in Egmond aan den Hoef. Sinds 2018 brouwt deze biologische abdijbrouwerij de abdijbieren van Sancti Adalberti. Een biologische abdijbrouwerij met een licentie met de Sint-Adelbertabdij in Egmond-Binnen. Hij vertelde mij over de brouwerij en ik kreeg een rondleiding.

De brouwerij bevindt zich in Egmond aan den Hoef op een klein industrieterrein. Niet bepaald de meest sfeervolle plek voor een brouwerij, maar wel praktisch. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als de brouwerij zich bij de Sint-Adelbertabdij zou bevinden waar zij een licentie mee hebben, maar dat wilde de abdij niet. En geef ze eens ongelijk… De Sint-Adelbertabdij bevindt zich op een kleine 4km van de brouwerij. Het terrein is niet erg groot en de toegangsweg is een vrij smalle weg door het dorp, dus je kunt je voorstellen als hier dag in dag uit vrachtwagens doorheen moeten voor bevoorrading e.d. dit ten kostte gaat van de rust die zo belangrijk is in een abdij. Daarnaast zou dit ook een grote stroom aan bezoekers opleveren wat ook niet bevorderlijk is voor de rust.

Sint-Adelbertabdij

In de abdij wonen en werken tot op de dag van vandaag monniken. Daarnaast is er een gastenverblijf, abdijwinkel, museum, kaarsmakerij, bibliotheek en een abdijtuin. De monniken werken op het terrein als portier, bibliothecaris, gastenbroeder en kok. Zij werken in de huishouding, in de tuin, in de kaarsenmakerij, in de abdijwinkel, de bibliotheek en de boekbinderij. Er is een licentie met de brouwerij, maar de monniken zijn hier niet werkzaam. Dat maakt ook gelijk waarom Brouwerij Egmond een abdijbrouwerij is en geen Trappistenbrouwerij. In de winkel verkopen zij wel de Sancti Adalberti bieren van Brouwerij Egmond.

Sint-Adelbertabdij

De brouwerij

Ik had een afspraak in de brouwerij in Egmond aan den Hoef. Ik kwam binnen in het winkeltje waar zij hun bieren verkopen. Via een deur aan de rechterkant kom je direct in de brouwerij. Wij liepen de deur voorbij en gingen de trap op, waarbij wij in het proeflokaal kwamen. Wat een gave plek! Vanuit het proeflokaal kijk je zo op de ketels en kun je de brouwer nauwgezet in de gaten houden. In het proeflokaal is ook een tap, waarop alle bieren aangesloten zijn die zij verkopen. Hoe leuk het proeflokaal er ook uitziet op een koude dag in januari, zo onpraktisch blijkt het hier te zijn. Als er gebrouwen wordt loopt de temperatuur snel op. In de winter is dat niet zo erg, maar op een warme zomerdag is het niet uit te houden direct onder het dak in de brouwerij. Daarnaast is er geen mogelijkheid een gezellig terras te maken. Zij hebben het proeflokaal daarom tijdelijk verhuisd naar een oud café op 500 meter van de brouwerij. Dit is een tijdelijke locatie, want het huidige pand zal verbouwd gaan worden. De rondleidingen met aansluitend een proeverij zullen nog steeds plaatsvinden in de brouwerij zelf, maar alleen genieten van een glas bier mag nu in het nieuwe proeflokaal.

In de brouwerij staat –mijns inziens- alles wat je nodig hebt om bier te brouwen: drie 34hl brouwketels, een maisch-/kookketel, een klaringskuip, een whirlpool, een stoomgenerator die zij gebruiken om de brouwketel te verwarmen, zes gist-lagertanks van 27hl, vier 55 hl tanks, een bottellijn en waarschijnlijk nog veel meer wat ik niet vermeld heb. Leuk feitje is dat zij ook een laboratorium hebben, waar zij o.a. zelf hun gist in opkweken. Na de vergisting in RVS-tanks krijgen alle bieren nog een nagisting op fles en blijven nog zo’n twee weken rijpen in de warme kamer. Dit zorgt ervoor dat ook het laatste beetje zuurstof uit de fles omgezet wordt en de bieren langer houdbaar zijn. Uiteraard doet dit ook iets met de smaak!  

Brouwerij Egmond

Biologisch

Brouwerij Egmond is SKALL gecertificeerd, wat betekent dat de bieren volledig biologisch zijn. Alle ingrediënten zijn van biologische teelt zijn. De mout en hop worden uit Duitsland geïmporteerd. Hiermee zijn zij de enige abdijbrouwerij op de wereld die volledig biologisch is. Dit zorgt ook voor een extra uitdaging, want er zijn maar een beperkt aantal leveranciers die biologische producten kunnen leveren. Hopelijk worden dit er steeds meer.

People, Planet, Profit

Sancti Adalberti is een zelfstandige, biologische brouwerij. Hun missie is: “brouwen voor een betere wereld, om mensen te verbinden en onze passie te delen”. De prioriteit ligt bij mens en milieu. De brouwerij biedt mogelijkheden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en “nieuwe Nederlanders”. Daarnaast is duurzaamheid belangrijk, zo wordt o.a. de brouwketel verwarmd d.m.v. een stoomgenerator en alle restwarmte opgeslagen en hergebruikt bij het volgende brouwproces.

Ook het bierbostel wordt volledig hergebruikt bij Zorgboerderij de Klompenhoeve in Egmond. Het bierbostel wordt aan de geiten gevoerd en in ruil daarvoor krijgt de brouwerij de geitenkaas die zij weer serveren in het proeflokaal. In het begin moesten de geiten niks van dit bierbostel weten, maar ik heb mij laten vertellen dat zij nu mekkerend aan het hek staan voor de bierbostel. En wie geeft ze ongelijk ;-).

De bieren

Sancti Adalberti brouwt bieren die passen bij een abdijbrouwerij, namelijk een blond, een dubbel, een tripel en een barley wine. Daarnaast brouwen zijn nog een weizen, abdijbock en een lentebock. Alle bieren zijn ongefilterd en ongepasteuriseerd. Laatst hebben zij bij wijze van experiment een batch tripels gepasteuriseerd en zij waren niet te spreken over de smaak. De bieren krijgen allemaal nagisting op fles, waardoor zij langer houdbaar zijn, maar ook nog wat extra smaak meekrijgen.

Het proeflokaal van Brouwerij Egmond is donderdag t/m zondag geopend. Voor een rondleiding met aansluitend een proeverij kun je op dit moment alleen via de mail reserveren.             

Het proeflokaal in de brouwerij

2 reacties op “Brouwerij Egmond”

  1. Arjan avatar
    Arjan

    Wat een mooie-, complete-, blog Michelle!

    1. Bieradviesvanmies avatar

      Bedankt Arjan! 🙂 Vond het erg leuk om even bij jullie te komen kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *